MKA

Het Kaakgewricht

De kaakgewrichten bevinden zich aan beide zijden van het aangezicht, vlak voor het oor. De kaakgewrichten zijn goed te voelen wanneer u de wijsvingers vlak voor de oren legt en de mond open en dicht doet. Een kaakgewricht bestaat uit een kop en een kom. De kop zit vast aan de onderkaak en de kom wordt gevormd door het slaapbeen. Het slaapbeen is een onderdeel van de schedel.
Tussen de kop en kom bevindt zich een kraakbeenplaatje (discus), dat als een stootkussen dienst doet. De kaakgewrichten en de spieren zorgen ervoor dat de onderkaak kan bewegen. Hierdoor zijn alle mondbewegingen mogelijk die nodig zijn om te kunnen bijten, kauwen, slikken, praten, zoenen en fluiten.
Het Kaakgewricht
De Behandeling
Uit onderzoek kwam naar voren welke klachten u heeft, waardoor deze veroorzaakt worden en welke behandeling u nodig heeft. Hieronder vindt u informatie over de verschillende behandelingsmogelijkheden.
Kinesitherapie
Wanneer uw klachten ontstaan door het verkeerd bewegen en/of gebruik van de onderkaak, kan de kinesitherapeut u behandelen. Er wordt u uitgelegd wat verkeerde bewegingen zijn en wat verkeerd gebruik is. Het is mogelijk om door oefeningen verkeerde mondbewegingen te veranderen. Mondbewegingen zijn, net als lopen, onbewuste bewegingen. Om deze bewust te kunnen veranderen is het belangrijk, dat u de opgegeven oefeningen zes keer per dag uitvoert, bij voorkeur voor de spiegel. Bij veel pijn kan de kinesitherapeut proberen uw klachten te verminderen met behulp van massage en/of apparatuur.
Logopedie
Als uw klachten te maken hebben met de tong of overmatige spanning van de gezichtsspieren, kan de logopedist u helpen. De logopedist leert u hoe u de tong het best kunt gebruiken bij en tijdens het kauwen en slikken. Ook adviseert hij/zij hoe u de tong in rust kunt ontspannen. De overmatige spierspanning van de gezichtsspieren behandelt hij/zij met oefeningen. Als de verkeerde tongbewegingen daarnaast afwijkingen in de spraak veroorzaken, kan de logopedist u ook hiervoor behandelen.
Psychiater/medisch psycholoog
Ook overmatige stress kan een rol spelen bij het in stand houden van uw klachten. In dat geval kan de hulp van een psychiater/psycholoog worden ingeroepen. Deze kan samen met u op zoek gaan naar een oplossing voor de stress.
Opbeetplaat of knarsplaat
Indien u klachten worden veroorzaakt, doordat de tanden en kiezen niet goed in en op elkaar passen, kan men dit proberen te verhelpen. U krijgt dan een opbeetplaat. Een opbeetplaat is een plaatje van kunsthars dat over u tanden en kiezen wordt geplaatst. De kaakchirurg maakt dit plaatje met behulp van een afdruk van uw boven- en ondergebit.

Soms is er een andere reden voor het geven van een opbeetplaat, bijvoorbeeld tandenknarsen.
Adviezen en leefregels
Naast het dragen van een opbeetplaat en het nauwkeurig doen van de oefeningen, is het belangrijk dat u uw kaakgewrichten niet teveel belast. Pas daarom de volgende adviezen en leefregels in uw dagelijks leven toe:

• Houd de mondopening klein, neem geen grote happen en houd bij het geeuwen de kin tegen.
• Bijt niet ergens iets af met de fronttanden, maar breek of snij het in stukjes en breng deze dan in de mond.
• Het kauwen van voedsel doet u ook aan de pijnlijke zijde.
• Eet geen harde of taaie dingen zoals pinda’s, kauwgum, stokbrood of taai vlees. U eet het best een brood zonder korsten.
• U kan driemaal per dag warmte aanbrengen in de streek rond het kaakgewricht met behulp van een infrarood lamp, een hotpack of een warmwaterkruik. Dit doet u telkens gedurende 10 minuten. Nadien kan u de streek masseren, eventueel met een voorgeschreven gel. Dit kan u helpen om de spieren te relaxeren.
• Herken en vermijd gewoontebewegingen zoals nagelbijten, tandenknarsen, klemmen, kauwgom, lip-, tong- of wangbijten.

Knappend kaakgewricht

Bij sommige mensen is er een knappend geluid te horen als ze hun kaakgewrichten bewegen, bv. als ze praten, geeuwen of eten. Alhoewel men zich ongerust kan maken over dergelijke geluiden, is het probleem meestal eerder sociaal storend dan een reëel gezondheidsprobleem.

Tandenklemmen of knarsen

Snurken is niet het enige wat bedgenoten 's nachts de muren kan opjagen. Sommige mensen knarsen namelijk zo fel met hun tanden dat ze tot enkele kamers ver te horen zijn. Tandenknarsen kan de tanden ook op korte tijd zeer ernstig beschadigen.

Knarsplaat

Het beïnvloeden van de occlusie of beet door een opbeetplaat is primair bedoeld om het kauwstelsel te stabiliseren en zo de belasting van het kaakgewricht en de kauwspieren gelijkmatiger te verdelen. Een ander doel is het beschermen van de tanden tegen overmatige slijtage als gevolg van (nachtelijk) bruxisme (tandenknarsen).